لامپ فلورسنت چیست؟

لامپ فلورسنت جزو لامپ های کم مصرف محسوب می شوند که در گذشته به عنوان لامپ مهتابی نیز کاربرد داشت. ازین لامپ در صنایع بسیاری از جمله لامپ های فلورسنت برای گیاهان استفاده می شود. نحوه کارکرد لامپ فلورسنت بدین صورت است که ابتدا ولتاژ به دو سر لامپ فرستاده شده و بعد از آن لامپ گرم می شود طی این فرایند جیوه داغ می شود و سبب تولید اشعه فرابنفش می کند که باعث تابیدن به پوشش داخلی لامپ فلورسنت می شود.

باید بدانید که تولید اشعه فرابنفش توسط این لامپ خطرناک یم باشد از همین رو استفاده از ان پیشنهاد نمی شود. به همین دلیل لامپ فلورسنت را مضر کرده است. مقداری فسفر در این لامپ وجود دارد که سبب می شود تا به نور مرئی تبدیل شود.

لامپ های فلورسنت اغلب در محیط های بسیاری استفاده می شود که به دلیل داشتن یک نور طبیعی و بازتاب مناسب است.

لامپ فلورسنت

اجزای لامپ فلورسنت:

استارت

این بخش از لامپ فلورسنت قابلیت برقراری جریان الکتریکی پس از متصل شدن به کلید را دارد. رد واقع زمان که شما کلید را میزنید وظیفه استارت متصل نمودن جریان الکتریکی به لامپ می باشد.

بالاست

بالاست حزوی از بخش های لامپ فلورسنت می باشد که قابلیت تنظیم ولتاژ در این لامپ را برخوردار است . ابتدا مقدار ولتاژ زیاد و در ادامه ولتاژ مناسب را می رساند. البته از سوختن لامپ نیز جلوگیری می کند.

الکترود (کاتد)

این تجهیزات به شکل مارپیچی ساخته شده اند و از تنگستن و مقداری فلز تشکیل شدند. با گرم شدن این تجهیزات سبب می شود تا الکترون مورد نیاز تامین شود.

گاز لوله

داخل لوله از جیوه، آرگون، نئون و کریپتون پر شده است.

فلورسنت

در سطح داخلی این لامپ مقداری فسفر قرار گرفته است تا با تابیدن اشعه نور فرابنفش تبدیل به نور مرئی شوند.

لامپ فلورسنت

آیا استفاده از لامپ فلورسنت برای رشد گیاه مناسب است؟

یکی از موارد مهمی که تاثیر بسیار بر رشد گیاه دارد، نور می باشد. با استفاده از نور کافی، رشد گیاه به حد مطلوب می رسد و باعث گلدهی و میوه دهی می شود. در گذشته از لامپ فلورسنت برای افزایش رشد گیاه استفاده می شد. اما در عصر امروز با وجود لامپ های رشد گیاه دیگر استفاده از لامپ های فلورسنت منسوخ شده و استفاده نمی شود .

لامپ های فلورسنت به دلیل ازاد کردن نور فرابنفش سبب می شوند تا برای محیط مناسب نباشند و در صنعت گیاهان نیز مورد استفاده قرار نگیرند.

در هنگام انتخاب لامپ های رشد گیاه به موارد بسیاری باید دقت نمود از جمله راندمان لامپ گیاه نسبه به قیمتی که عرضه می کنند. نور های فلورسنت به دلیل داشتن راندمان پایین نا کارامد هستند و در قیمت های بسیار پایین عرضه می شوند.

معایب لامپ فلورسنت رشد گیاه

  • عدم شباهت نور مهتابی به خورشید در مقایسه با ال ای دی
  • مصرف برق بالا در مقایسه با ال ای دی
  • نصب و راه اندازی سخت  و با ادوات در مقایسه با ال ای دی
  • تولید حرارت بسیار بالا نسبت به ال ای دی
  • تنوع کم در ظاهر و ابعاد نسبت به ال ای دی
  • مصرف انرژی بالا و راندمان کم نسبت به ال ای دی
  • طول عمر کم نسبت به ال ای دی
  • عدم سایز مناسب
  • پار نوری کم و عدم انتخاب طول موج دلخواه
  • وجود اشعه فرابنفش بسیار بالا و خطرناک

لامپ مورد نیاز گیاهان:

شاید تاکنون دقت کرده باشید که گیاهانی که از نور کم بهره مند شدند تراکم برگ انچنانی ندارند و رنگ مایل به زردی دارند. این نوع زا گیاهان لازم دارند که نور های مصنوعی انرژی مورد نیاز خود را تامین نمایند. لازم است بدانید که نور بیشتر سبب ایجاد توقف فتوستنر از سمت گیاه می شود.

پس گیاه لازم دارد تا به مقدار معینی نور دریافت کند و دریافت بیش از حد نوری باعث ضرر و اسیب به ان می شود. لازم به ذکر سات که باید ابتدا گیاه خود را بشناسید برای مثال بعضی از گیاهان نیاز به 8 ساعت نور در طول روز دارند و برخی دیگر با تنها 4 ساعت نور قابلیت زنده ماندن و رشد را دارند.

لازم به ذکر سات که گیاهان روز بلند نیاز به 8 تا 12 ساعت نور دارند در مقابل نیاز به 8 ساعت تاریکی که یان دوره تاریکی را دوره زایشی گیاه می نامند. بهتر سات در هنگام خرید لامپ فلورسنت برای گیاه خود این دقت را داشته باشید که لامپ فلورسنت به دلیل ایجاد گرما و اشعه های فرابنفش ایجاد داغی می کنند پس باید فاصله مناسب برای گیاهان رعایت شود.

لامپ فلورسنت برای چه گیاهانی مناسب است؟

لامپ فلروسنت به دلیل ایجاد گرمای بسیار بالا و مدت زمان 2000 ساعته ای که دارند بیشتر برای گلخانه ها و کشت بذری مناسب می باشد. بهتر است پیش از خرید لامپ فلورسنت از گیاه خود اطلاعات لازم را کسب نمایید.انواع گیاه به یک میزان نور و انرژی نیاز دارد. به عنوان مثال، لامپ فلورسنت با استاندارد ۲۰ الی ۴۰ وات برای کاشت و پرورش بذر مناسب است. و یا از لامپ فلورسنت برای گیاهان کشت بافتی می‌توان استفاده کرد، همچنین برای گیاهانی که به نور کم نیاز دارند نیز گزینه مناسبی خواهد بود.

لامپ فلورسنت

انواع لامپ فلورسنت مناسب رشد گیاهان:

لامپ فلورسنت T12

قدیمی ترین نوع لامپ فلورسنت که نیم اینچ می باشد از این نوع لامپ است.این نوع از فلورسنت‌ها را در انبارها یا راهروهای قدیمی و در مجتمع‌های آپارتمانی هم استفاده می‌کنند و در این قسمت ها هنوز هم پر کاربرد هستند. این نوع از فلورسنت ها علاوه بر نور زیادی که از خود می تابانند انرژی بسیاری نیز صرف می کنند.این نوع کم کم در حال از بین رفتن هستند.

لامپ فلورسنت t8

این نوع لامپ که کاربرد خطی دارد دارای یک اینچ می باشد. T8ها در اکثر مکان ها مثل بیمارستان‌ها، فضاهای اداری و تجاری، مدارس، انبارها و … استفاده می‌شوند.  بر خلاف نوع بالا این نوع لامپ های فلورسنت نسبت به نوری که تولید می کنند انرژی به صرفه ای نیز مصرف می کنند. در واقع این لامپ‌ها در چراغ‌های نواری و برخی از وسایل بلند هم کاربرد دارند. با وجود این که  مصرف گسترده‌ای دارند، ولی خیلی کم  از آنها در کاربردهای تزئینی استفاده می‌شود.

لامپ فلورسنت T5

جدیدترین نوع لامپ فلورسنتی که تولید شده است این مدل می باشد که دارای طول 8.5 اینچی می باشد با توجه به میزان اندازه ایی که این لامپ ها دارند جزء کم مصرف ترین و پر نورترین مدل های فلورسنت خطی هستند. در واقع بعضی از  از‌T5 ها تا 90.000 ساعت می توانند دوام آورند. این نوع لامپ ها کم مصرف و پر نور هستند به همین دلیل در مکان هایی که نیاز به نور زیاد است از این نوع استفاده می شود.این لامپ ها به دلیل سایز کمی که دارند در نورپردازی و روشنایی بعضی قفسه ها کاربرد دارند.

لامپ های فلورسنت خمیده:

این نوع لامپ ها دارای طول های متفاوتی می باشد که به شکل خمیده هستند از این رو فاصله تا دو سر این نوع از لامپ ها 6 اینچ می باشد. شکل ظاهری این لامپ ها  لوله ای است که به شکل U  خم شده. از این نوع لامپ ها معمولا دز بیمارستان ها و ادارات استفاده می شود .نور این لامپ ها کامل و یکنواخت است و محیط را جذاب می کنند.

 

3.3/5 - (12 امتیاز)

1 دیدگاه در “لامپ فلورسنت

  1. ابوذر گفت:

    خوب این لامپ ها وقتی سرطان زا هستند دیگه چرا همچنان تولید میشن؟؟ باید فورا از تولید واز رده خرجشون کنن ؛ جایگزین که زیاده….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *