همه ما به خوبی از فواید آهن برای گیاهان مطلع هستیم و می دانیم که عنصر آهن به عنوان یک میکرو مغذی برای اکثریت قریب به اتفاق تمام گیاهان لازم است. دسترس پذیری آهن برای گیاهان به pH خاک و شرایط محیطی که در آن قرار دارند بستگی دارد به همین دلیل عملا برای برخی از گیاهان آهن چندان مناسب نیست و حتی مقادیر کم و کنترل نشده هم سمیت ایجاد می کند. بنابراین قصد داریم به دو سوال مهم پاسخ دهیم:
- کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است؟
- کود آهن برای چه گیاهانی مناسب نیست؟
با گرفتن جواب این دو سوال به راحتی می توانید تصمیم بگیرید که آیا باید برای گیاه خود کود آهن بخرید یا خیر و چه موقعی باید بخرید؟ در انتها نیز برای راحتی کار شما بهترین کودهای آهن را همراه با قیمت لیست کرده ایم.
کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است و چرا باید کود آهن بدهیم؟
اساسا جواب این سوال که چه گیاهانی نیاز به کود آهن دارند و برایشان مضر نیست در این نکته نهفته است که برخی گیاهان نیاز بیشتری به آهن دارند تا فعالیت هایی مثل فتوسنتز را پیش ببرند. از طرفی همانطور که گفتیم آهن به خودی خود در دسترس نیست و شرایط محیطی دسترس پذیری آن را سخت کرده است به عنوان مثال عواملی مثل:
- بالا رفتن مقادیر بی کربنات خاکی ناشی از آبیاری با آب های سنگین یا فشرده شدن خاک
- بالا رفتن pH محیط کشت و رسوب آهن بجز برای گیاهانی که بومی خاک های قلیایی هستند
- آب دادن بیش از حد که منجر به پوسیدگی ریشه و کاهش توانایی جذب آهن
- وجود مقادیر بالای نمک (شوری خاک) یا عناصری مثل فسفر، روی و منگنز در خاک
- کاهش شدید دما و یخ زدگی خاک
باعث بروز علائم کمبود آهن در گیاهان می شوند. در این حالت در پاسخ به این سوال که کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است باید بگوییم هر گیاهی که به دلایل گفته شده علائم کمبود آهن نشان می دهد می تواند کود آهن بگیرد.
در ادامه به شکل دیگری به این سوال شما که کود آهن برای چه گیاهانی مفید است پاسخ خواهیم داد.
علائم کمبود آهن چیست و چه گیاهانی به آهن نیاز دارند؟
به چه گیاهانی کود آهن بدهیم؟ قبل از اینکه لیستی از گیاهانی که کود آهن برایشان مناسب است را برایتان لیست کنیم باید بدانید که اصولا در سه حالت کود آهن برای گیاهان مناسب است:
- بخاطر محیط کشت و شرایط محیطی گیاه آهن به مقدار کافی جذب نکرده و اکنون علائم کمبود آهن را نشان می دهد
- آهن به اندازه کافی تأمین نکرده اید و باید با کود آهن جبران کنید
- به طور کلی گیاه شما به آهن زیادی دارد و با وجود شرایط مناسب برای جذب آهن از خاک، باز هم باید کود آهن مصرف کنید
در حالت اول این سوال ایجاد می شود: علائم کمبود آهن چیست تا بفهمیم کدام یک از گیاهان ما به کود آهن نیاز دارند؟ اگر علائم زیر را مشاهده کردید می توانید تشخیص دهید که به چه گیاهانی کود آهن بدهید:
- زردی یا سفید شدن برگ گیاهان
- قهوه ای رنگ شدن کنار برگ ها
- پوسیدگی و از بین رفتن برگ های جدید
- پژمردگی گیاه
- بی حال شدن گیاه و رنگ پریدگی
برای حالت دوم که باید سعی کنید همیشه نیاز گیاهانتان را برطرف کنید. در حالت سوم که شرایط ویژه ای است باید هوشیار و آگاه باشید. برخی گیاهان هستند که به مقادیر بالایی از آهن نیاز دارند بنابراین نه تنها این گیاهان همان گونه هایی هستند که پاسخ سوال شما هستند یعنی کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است بلکه باید پیوسته مراقبشان باشید چون زودتر از سایر گیاهان علائم کمبود را نشان می دهند و حساس تر هستند. به طور قطعی چه گیاهانی نیاز به کود آهن دارند؟
- آزالیا
- کاملیا
- گاردنیا
- هیدرانژیا یا ادریسی
- فیلودندرون
- رز
- مرکبات
- درختان میوه
- بسیاری از گیاهانی که بومی استرالیا هستند
- چمنزارها
آیا کود آهن برای گیاهان آپارتمانی مفید است؟
امروزه اکثر ما در خانه های خود گیاهان آپارتمانی داریم که از آنها مراقبت می کنیم ولی نکته مهم برای کوددهی آنها این است که آیا کود آهن برای گیاهان آپارتمانی هم مناسب است؟ چقدر باید کود بدهیم؟
گیاهان آپارتمانی هم مثل سایر گیاهان برای داشتن سیستمی سالم و شادابی کامل و رشد بی وقفه به میکرو مغذی های مختلف نیاز دارند که از بین آنها آهن اهمیت بسیار بیشتری دارد. بنابراین باید در جواب این سوال بگوییم که بله کود آهن برای گیاهان آپارتمانی مفید است.
به طور کلی گیاهان آپارتمانی مثل تمامی گیاهان دیگر برای انجام تنفس، عملکرد صحیح آنزیمی و هورمون های گیاهی، تثبیت نیتروژن، انتقال اکسیژن در داخل سیستم گیاه، سنتز کلروفیل که در فتوسنتز دخالت دارد و حفظ ساختار و عملکرد کلروپلاست ها به آهن نیاز دارند.
اما باید دقت داشته باشید که گیاه آپارتمانی شما جزو گیاهان حساس به آهن نباشد در غیر این صورت مضر است. همچنین پرسیده بودید که چه مقدار کود آهن برای گیاهان آپارتمانی نیاز است؟ برای پاسخ به این سوال نمی توان مقادیر ثابتی گفت چرا که شیوه مصرف و فرمولاسیون هر کود به همراه میزان نیاز گیاهان شما به عنصر آهن متفاوت است بنابراین نمی توان مقدار دقیق مشخص کرد.
به کدام گیاهان کود آهن بدهیم و به آن نیاز دارند؟
چه گیاهانی به کود آهن نیاز دارند و مشکلی بابت سمیت یا آسیب دیدگی به وجود نخواهد آمد؟
- زغال اخته
- تمشک
- رودودندرون
- فیلودندرون
- گل رز
- آزالیا
- گلابی
- مرکبات
- گاردنیا
- یاس
- شمعدانی
- گل چوب هدر
و غیره.
کود آهن برای چه گیاهانی مضر است؟
به چه گیاهانی کود آهن ندهیم و یا اینکه کود آهن برای چه گیاهانی ضرر دارد و سوالات مشابه آن زیاد هستند که نمی توان جواب دقیقی به آنها داد چون اساسا از پایه دچار ایراد است. عنصر آهن به عنوان یک میکرو مغذی بسیار مهم برای تمامی گیاهان لازم است و اساسا هیچ ضرری برای گیاهان ندارد بنابراین وقتی صحبت از ضرر کود آهن برای گیاهان می شود مربوط به مواردی است که به گیاهان حساس کود آهن بیشتر از حد نیاز داده شده یا گیاه علائم کمبود نداشته و شما به دلایل اشتباه اقدام به کوددهی کرده اید.
پس در واقع باید بپرسیم به چه گیاهانی کود آهن ندهیم؟
گیاهانی که با شرایط اسیدی سازگار هستند
در این شرایط این دسته از گیاهان با کمی افزایش pH و کود آهن دادن دچار حساسیت زیاد شده و علائمی مثل سوختگی برگ، خشک شدگی و زرد شدن را بروز می دهند.
گیاهان خزنده و رونده
گیاهان خزنده و رونده سیستم ریشه ای فیبری و شبکه ای مانند دارند و فلزات سنگین برای ریشه آنها آسیب زاست بنابراین حتی اگر کمی بیش از کود آهن بدهید سمیت فلزی خواهند گرفت.
گیاهان بوته ای
کود آهن برای گیاهان بوته ای که به فلزات سنگین مثل آهن حساس هستند مضر است مثل گل رز، آربروئتوم، آزالیا، سیب، هلو، زردآلو
انواع کودهای آهن که برای گیاهان مناسب هستند
قبل از اینکه لیستی از کودهای آهن را برای خرید معرفی کنیم ابتدا به بررسی کلی انواع مختلف کودهای آهن می پردازیم که در ادامه مشاهده می کنید. بد نیست بدانید که کودهای آهن موجود در بازار داخل و خارج یا به شکل پودری هستند که استفاده زیادی دارند و باید نمونه های با حلالیت کامل را انتخاب کنید و کودهای مایع که جذب سریعی دارند و برای اصلاح سریع کاربرد دارند.
کودهای کلات آهن
کودهای آهن کلاته شده به کودهایی می گویند که عنصر آهن در مرکز مولکول های درشتی مثل DTPA، EDTA یا EDDHA قرار گرفته و اجازه نمی دهند تا در شرایط شوری و قلیایی خاک، آهن رسوب کرده و از دسترس ریشه ها خارج شود. این نوع کودهای آهن برای همه گیاهان مناسب هستند و با حلالیت بالا هیچ رسوبی بر جای نمی گذارند. کودهای آهنی که با EDTA کلاته شده اند فقط برای محیط کشت های با pH کمتر از 6 که کلسیم بالایی ندارند تا جایگزین آهن شود به کار می رود. کودهای آهن کلاته شده با DTPA هم برای محیط کشت های با pH خنثی و البته با کلسیم بالا قابل استفاده است. بهترین مدل کودهای کلاته آهن، کودهایی هستند که با EDDHA کمپلکس تشکیل شده و حتی در pH های بسیار بالا هم پایدار است.
کودهای نیتراته آهن
این نوع کودها حاوی کریستال های آهن با نیتریک اسید هستند و پس از انحلال در آب، تجزیه شدگی سریع رخ داده و نیترات از آهن جدا شده و آهن وارد گیاه می شود. اما آهن حرکت کندی دارد و انتقال و جذب آهسته خواهد بود. بنابراین این کود آهن مناسب گیاهانی نیست که کمبود شدید داشته باشند.
کودهای سولفاته آهن
این نوع کودهای آهن حاصل ترکیب آهن با گوگرد و تشکیل ترکیب سولفاته هستند و همین خاصیت اسیدی باعث شده تا آهن به تکه های ریز تبدیل شده و سرعت بالاتری نسبت به کودهای آهن نیتراته داشته باشد. این کود را باید به شکل چالکود استفاده کنید و روش محلول پاشی نباید در زمان گلدهی و میوه دهی باشد. اگر این کودها را با کود حیوانی ترکیب کنید نتیجه آن بهتر خواهد بود.
کود آهن نانو
این کودها هنوز وارد کشور نشده اند و به طور کلی این کود آهن برای همه گیاهان مناسب است و به خاطر ریز بودن زیاد عناصر آهن، جذب و سرعت حرکت بسیار بالاست و طبیعتا گران قیمت ترین مدل محسوب می شوند.
خرید کود آهن برای گیاهان آپارتمانی و درختان
اکنون کامل متوجه شدید که کود آهن برای چه گیاهانی مناسب است و اگر می خواهید برای گلها، گیاهان آپارتمانی، درختان و غیره از کود آهن استفاده کنید چه مدل هایی وجود دارند. اما برای خرید کود آهن مناسب گیاهان و درختان مختلف ما از بهترین برندهای داخلی و خارجی استفاده می کنیم که به دلیل عرضه و واردات مستقیم قیمت بسیار مناسبی در نظر گرفته ایم و اورجینال بودن تمامی آنها تضمین شده است. در ادامه لیستی از بهترین کودهای آهن بازار را مشاهده می کنید که قیمت هر یک از آنها نیز مشخص است: