نحوه استفاده از هورمون ریشه زایی در آب:
در عصر امروز شاهد استفاده بی سابقه افراد از گل و گیاهان آپراتمانی هستیم. وجود این گل ها در خانه سبب می شود تا علاوه بر زیبایی بیشتر خاه احساس خوشایندی را به ما منتقل کنند. بعضی از زمان ها افارد به دنبال تکثیر و قلمه زدن گیاهان خود هستند تا به جای خرید مجدد از همان گیاه، آن را تکثیر کنند و زیبایی خانه خود را دوچندان کنند. یکی از راه های قلمه زدن گیاهان استافده از یک گیاه مادر می باشد.
گاهی اوقات در بعضی از شرایط گیاه قادر به قلمه خوردن نمی باشد و نمی توان از ان قلمه گرفت. در این مواقع برای تقویت ریشهدهی قلمه از هورمون ریشه زایی استفاده میشود.
در این قسمت به استفاده از هورمون ریشه زایی در آب می پردازیم.
هورمون ریشه زایی در واقع به صورت عادی و نرمال در همه گیاهان یافت می شود در واقع این هورمون ممکن است به دلیل شرایط اب و هوایی دچار تغییراتی شود که ما می توانیم از طریق کود ها و مواد شیمیایی ان ها را وادار به ریشه زایی کنیم. زمانی که به استفاده از هورمون ریشه زایی در آب می پردازیم، ریشه ها بیشتر از حالت عادی خود رشد پیدا می کنند و تکثیر می شوند. هنگامی که می خواهید قلمه خود را از طریق ساقه انجام دهید بر شما واجب است که از این کود و هورمون ریشه زایی استفاده نمایید تا گیاهتان دچار مشکل نشود.
بسیاری از گیاهان به خودی خود ریشه می زننند اما در بعضی دیگر که ممکن است دیرتر ریشه بزنند می توانید کار انها را اسان تر کنید. برخی از گیاهان مانند پاپیتال حتی در آب هم به راحتی ریشه تولید میکنند اما کیفیت ریشه ها و رشد ریشه ها به حدی نیست که قابل قبول باشد.
در واقع قلمه زدن یا قلمه گرفتن کار اسانی نیست اما انواع مختلفی قلمه گرفتن داریم برای هورمون ریشه زا میتواند در روشهای قلمه زنی بسیاری بکار رود. استفاده از هورمون ریشه زایی چه در گیاهان جوان، گیاهان تنه چوبی، چه با برگها و چه در ریشهها به طور چشمگیری تعدا تکثیر را افزایش داده و ریشه را قدرتمند تر می سازد.
ویژگیهای ریشههای آبزی
سؤالی که ممکن است برای برخی افراد پیش بیاید این است که ایا استفاده از هورمون ریشه زایی در آب باعث بهبود تکثیر و قلمه انها می شود؟ با وجود این گاهی ریشههاترد هستند و شکننده سهتند باید درهنگام جابه جایی مراقبت های لازم را به عمل اورد.
همانطور که دیدید ریشه هایی که در اب رشد می کنند سفید سهتند اما ریشه هایی که در خاک رشد می کنند قهوه ای هستند. همچنین ریشههای آبی مویی نیستند زیرا نیاز ندارند مواد معدنی را از خاک بگیرند.
مراحل استفاده از هورمون ریشه زایی در آب و قلمه زنی
در ادامه به مراحل ریشه زایی گیاهان در آب مبپردازیم:
مرحله اول: انتخاب قلمه مناسب
ابتدا باید قلمه مناسب و سالمی را انتخاب کنید. با یک چاقو مناسب برش دادن قسمتی زا ان را به صورت اریب برش دهید. به در این صورت جذب اب بهتر می شود و در پایان قسمت ریشه باید گره ای زده شود تا ریشه زایی شروع شود.
مرحله دوم: جدا کردن برگهای اضافی قلمه
تا انجایی که می توانید شاخ و برگ اضافی را کاهش دهید و بکنید در این صور باعث می شود تا مواد موجود در اب سبب رشد بهتر و تمامی فوکوس بر ریشه زایی شود.
مرحله سوم: گذاشتن قلمه در آب و ظرف مناسب
حالا قلمه اماده شده که در انتهای ان گره زده اید را در اب بگذارید بهتر است اب شما اب بدون املاح باشد تا به خوبی ریشه زایی انجام شود.
مرحله چهارم: تقویت و استفاده از هورمون ریشه زایی در آب:
در بعضی از شرایط امکان ریشه زایی در اب وجود ندارد و کیفیت پایینی دارند از این رو باید از هورمون ریشه زایی استفاده کنیم.
برای استفاده از هورمون ریشه زایی در آب میتوانید از هورمونها و کودهای محلول در آب استفاده کنید. کود تقویتی ۲۰-۲۰-۲۰ یکی از آن کودهایی است که به ریشه زیی گیاه کمک میکند.انواع مختلفی از این کود برای ریشه زایی بهتر وجود دارد که در رنگ های مختلف موجود شده است اما ترکیبات ان مهم تر است. این محلول را نسبت یک به سه در یک لیتر اب بریزید.
اگر گیاهی مانند بتوس را در مرحله ریشه زایی دارید بهتر است به مدت هر دو یا سه هقته یکبار در اب ان بریزید تا ریشه زایی بهتری بکند.پس از یک تا دو روز دوباره اب ان را تعویض نمایید و اب تصفیه استفاده کنید. در صورتی که دیدید ریشه شما سیاه شدع است بدانید که مشکلی در ریشه زایی به وجود امده است.
مرحله پنجم: بررسی رشد ریشهها
ریشههای آبی همانطور که گفتیم سفیدند و از انتهای آنهها مشخص است که در حال رشد هستند. اگر قسمتی از ریشه سیاه شد آن را جدا کنید. البته ریشه خود از قسمت دیگری شروع به رشد میکند.
نکاتی در مورد استفاده از هورمون ریشه زایی در آب:
- ریشههای آبزی بسیار به نور خورشید حساس هستند و باید مواظب آنها باشید
- ظرفی که ریشه زایی در آن انجام میدهید باید شفاف باشد تا مانع بیماریهای قارچی شود.
- قلمهها را در معرض باد و سرما قرار ندهید.
- دمای محیط مناسب ریشه زایی باشد.
- بافتهای مرده را از ریشه جدا کنید.
- آب تصفیه به رشد و سلامت قلمه و ریشه کمک میکند.
نحوه استفاده از هورمون ریشه زایی در آب:
ابتدا ترین کاری که باید انجام شود این است که از یک تیغ و یا چاقو ساتفاده کنید و ان را ضدعفونی کنید تا باکتری های مضری وارد ریشه نشود و در ادامه به صورت 45 درجه ان را جدا کنید.برگ های اضافی ان را جدا نموده و اجازه دهید دو برگ اخر باقی بماند. نصف یک بطری کوچک را اب تصفیه بریزید و در ادامه ریشه را ذر ان بگذارید.بعد از 24 ساعت می توانید ان را درون ظرف مخصوص قرار دهید..
چند نکته برای افزایش موفقیت ریشه زایی:
برای ریشه زنی گیاه در خاک بهتر است از کود های مختلفی استفاده کنید که دارای پتاس و ازت باشند. درفصل ماسب قلمه زنی را آغاز کنید و بستر را مرطوب نگه دارید در صورتی که می خواهیداز هورمون ریشه زایی استفاده کنید ابتدا یک پیمانه و در ادامه به مدت هر هفته از مقدار ان بکاهید. بهتر است برگ ها و ساقه های اضافی را جدا کنید تا انرژی صرف ریشه زایی شود.
خیلی عالی و تشکر از دیدگاه مثبت تان که بنده به شخصا استفاده نمودم
احسنت ب شما با توضیحات جامعتون🙏👏🌷
ممنون از حسن توجهتون